Logo
24 Σεπ 2020

Το Μπλε και το Πράσινο: δουλειές για όλους!

Post by Παντελής Οικονόμου

Τα βασικά σημεία από την αναπτυξιακή μας πρόταση 2021-2030 και η μεγάλη διαφορά της με όσα έχετε ακούσει, έχουν δοκιμαστεί και… απέτυχαν!

Την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., έδωσα στην δημοσιότητα, εκ μέρους  της πολιτικής οργάνωσης ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ «Το Μπλε και το Πράσινο: δουλειές για όλους!», την αναπτυξιακή μας πρόταση για την δεκαετία 2021-2030. Ένα σχέδιο συνδυασμένων δράσεων, με προσδοκώμενα οφέλη τόσο για μας, όσο και για τον τόπο μας.

Στις προϋποθέσεις του σχεδίου συμπεριλαμβάνονται:

  1. Η αναδοχή του κόστους αμυντικών δαπανών. Βεβαίως, τόσο το ύψος, όσο και η αποδοτικότητα των δαπανών αυτών εξαρτάται από την κυβερνητική (κυρίως) ικανότητα να αξιολογεί εναλλακτικές, να διαπραγματεύεται και, ασφαλώς, να κατευθύνει με πραγματισμό την διπλωματία μας.
  2. Η αντιμετώπιση του COVID 19. Το σαπούνι και τα απολυμαντικά που εξολοθρεύουν τον ιό, η χρήση μάσκας σε χώρους εργασίας και αναψυχής, η αποφυγή του συνωστισμού και, τέλος, η αποτροπή εισόδου φορέων του ιού στην χώρα μας είναι για μας τα 4 αναγκαία και ικανά στοιχεία της αποκατάστασης ανεκτών συνθηκών καθημερινής μας ζωής.
  3. Η προώθηση τομών στην δημόσια εκπαίδευση, διοίκηση και υγεία, αλλά και στην απονομή της Δικαιοσύνης και την χρηματοδότηση και λειτουργία της Κοινωνικής Ασφάλισης. (Τέτοιο δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα έχει αναρτηθεί, εδώ και καιρό, στην ιστοσελίδα μας www.elldim.gr στο Λήμμα «Το δικό μας σχέδιο».)

Μερικά βασικά σημεία του σχεδίου μας

Όλα τα σημείο του σχεδίου συγκλίνουν στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος με τρόπο που δημιουργεί νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ταυτοχρόνως προστατεύει το φυσικό και ομορφαίνει το δομημένο περιβάλλον. Ενδεικτικά:  

  • Λέμε ΝΑΙ στην «απολιγνιτοποίηση». Μόνο που για μας δεν σημαίνει «εισαγωγές ενέργειας», αλλά ακόμα περισσότερη εγχώρια παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Όπως επίσης δεν σημαίνει ανεργία, αλλά άμεσες δημόσιες επενδύσεις σε νέα παραγωγικά συμπλέγματα υψηλής προστιθέμενης αξίας και περιβαλλοντικής ελάφρυνσης στον χώρο κάθε λιγνιτικού πεδίου, πριν την απενεργοποίηση του.
  • Λέμε ΝΑΙ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. με σκοπό μια μεγάλη δημόσια επένδυση για την ομαλή μετάβαση σε ένα «έξυπνο δίκτυο» μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Και λέμε ΟΧΙ στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, όπως ο ΔΕΕΔΗΕ. 
  • Λέμε ΝΑΙ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ΟΧΙ στην επιδότηση των εισαγωγών τους και ΝΑΙ στην δημόσια υποδομή φόρτισής τους. Λέμε ΝΑΙ στα ηλεκτρικά λεωφορεία, δημόσια και σχολικά και το πρότυπο ελληνικό ταξί. Καλούμε να συμμετάσχουν στις επενδύσεις αυτές, όσους θέλουν να πουλήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα.
  • Λέμε ΝΑΙ στις μελέτες επέκτασης σχεδίων πόλης με σκοπό την εξάλειψη, τελικά, της «εκτός σχεδίου δόμησης», αλλά και την κάλυψη  στεγαστικών αναγκών.
  • Λέμε ΝΑΙ στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου από συμμετοχές του σε επιχειρήσεις. Λέμε ΝΑΙ στην ενίσχυση των θέσεων του σ’ αυτές και σε νέες επενδύσεις αυτών των επιχειρήσεων. Λέμε ΟΧΙ στην εκποίηση υποδομών ή δικτύων κοινής ωφέλειας ή επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση.
  • Και τέλος, λέμε ΝΑΙ στην αύξηση κερδοφορίας της τουριστικής μας βιομηχανίας και ΟΧΙ στην ανάλωση  συγκριτικών της πλεονεκτημάτων (ομορφιά, παράδοση, φιλία, προσιτό κόστος ζωής και ασφάλεια), ιδίως με σκοπό  μια ευκαιριακή αύξηση των αφίξεων.

Η μεγάλη διαφορά

Βεβαίως στα εγκαίνια  της Δ.Ε.Θ. παρουσία είχε και το κομματικό μας κατεστημένο. Με τις συνηθισμένες καταγγελίες, βάσιμες και αβάσιμες, όλων εναντίον όλων. Με έωλα ταξίματα στον «πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο» ελληνικό λαό. Και την, υποκριτική κολακεία προς την Θεσσαλονίκη, ως αφορισμό του αθηνοκεντρικού κράτους, δίχως ίχνος σκέψης περιφερειακής ανάπτυξης.

Αλλά η κατ’ εξοχήν οπισθοδρομική συμπεριφορά ήταν η αιδήμων σιγή αυτού του κατεστημένου απέναντι σε οτιδήποτε αποτελεί βήμα εξόδου από την κρίση. Σιγή απέναντι στην δική μας πρόθεση άρσης της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας μας από τους πιστωτές. Σιγή απέναντι στην πρόθεσή μας να προικοδοτήσουμε την κοινωνική ασφάλιση με έσοδα από την δημόσια περιουσία και τα μερίσματα δημοσίων επιχειρήσεων. Σιγή απέναντι στην πρόθεσή μας να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, η εναρμόνιση των τιμών και οι αυθαίρετες χρεώσεις. Και, φυσικά, σιγή απέναντι στην πρόθεσή μας να επαναφέρουμε την Εθνική Τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, με απορρόφηση από αυτήν της Τράπεζας Αττικής.    

Δεν έχουμε κανένα λόγο να ακολουθήσουμε αυτούς τους δικούς μας, σύγχρονους Gustav von Aschenbach (100 χρόνια και μερικά ακόμα, από τότε που ο Thomas Mann  έγραψε τον «Θάνατο στην Βενετία») στην νοσηρότητα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με το πάθος τους για εξουσία. Αντιθέτως, μπορούμε πια να ακολουθήσουμε έναν δικό μας δρόμο με αίσιο προορισμό.

0 Comments

Leave a Comment