Για το «χρηματοδοτικό κενό» έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Πόσα λεφτά δηλαδή λείπουν από το κράτος τα επόμενα χρόνια και πως θα τα δανειστεί. Και στο θέμα αυτό αναπτύσσεται η συνηθισμένη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, η οποία όμως έχει εξαντλήσει πια τα όρια της. Για τον απλό λόγο ότι εφ’ όσον δεν προτείνεται από καμία πλευρά συγκεκριμένη λύση, διαισθανόμαστε ότι, τελικά, κάτι θα μας επιβληθεί. Χωρίς να είναι – όπως έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι τώρα – αυτό που θα έπρεπε.
Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι λοιπόν, πριν απ’ όλα, πολιτικός και μετά οικονομικός. Και δεν θα σπάσει αν δεν ετοιμαστούν λύσεις από εμάς τους ίδιους. Όπως ξέρουμε όλοι, το μεγάλο πρόβλημά μας σήμερα είναι η ανεργία. Με αρνητικές συνέπειες προφανώς για τους άνεργους, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Η ύφεση μαστίζει όλο το παραγωγικό μας ιστό, τα δημόσια έσοδα και τις εισροές της κοινωνικής ασφάλισης. Διαλύει, εκτός από τους αδύναμους, και τη μεσαία τάξη. Η αποσταθεροποίηση αυτή βάζει σε κίνδυνο, τελικά, ότι κατάφερε ο ελληνικός λαός με τις προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια. Εφ’ όσον λοιπόν οι πόροι που αναζητούμε αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, είναι βέβαιο ότι «θα πιάσουν τόπο». Έτσι αυξάνονται και οι πιθανότητες εξεύρεσής τους.
Με αυτό το σκεπτικό, το «χρηματοδοτικό κενό» πρέπει να καλυφθεί με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου κατά της ανεργίας. Μέσα στο 2014. Για την έκδοση αυτή απαιτείται πολύπλευρη και συντονισμένη κινητοποίηση του κράτους : ο ΟΔΔΗΧ, το ΤΑΙΠΕΔ και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόταση συγκεκριμένων δημόσιων επενδύσεων με τα αντίστοιχα επιχειρηματικά σχέδια και τις εμπράγματες εγγυήσεις τους. Πραγματοποιώντας έτσι την επιστροφή μας στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Και, φυσικά, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας.
Έχουμε, πράγματι, όλες τις προϋποθέσεις να διαμορφώσουμε μια, πολύ ελκυστική, δέσμη προτεινόμενων έργων, με θετική απόδοση για όλες τις πλευρές. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε. Αλλιώς, θα μείνουμε στο σημερινό τέλμα, διαιωνίζοντας την ανασφάλεια. Μόνο που αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο !
0 Comments