Logo

11 μήνες υπουργός: ο απολογισμός μου

Από την θητεία μου, ως Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012, κρατώ:

Παρουσίαση ηλεκτρονικού τιμολογίου
  1. Την δημόσια δήλωσή μου ότι οι δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης για εκποίηση δημόσιας περιουσίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Επιβεβαιώθηκε, χωρίς να προκαλέσει διακοπή της χρηματοδότησής μας, αν και ήταν συμβατικό «προαπαιτούμενο» εκ μέρους μας. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, οι επόμενες κυβερνήσεις διολίσθησαν στην υποθήκευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
  2. Την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, γνωστού ως «χαράτσι». Οι επόμενες κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επιβάρυναν πολύ περισσότερο τα ακίνητα με τον ΕΝΦΙΑ.
  3. Την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και την εφαρμογή διαδικασιών και δράσεων κατά της λαθρεμπορίας των πετρελαιοειδών η οποία απέφερε, τουλάχιστον, 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ετησίως στα δημόσια ταμεία. Οι προβλεπόμενες από αυτή την νομοθεσία υπουργικές αποφάσεις δεν υπογράφτηκαν ποτέ από τις επόμενες κυβερνήσεις, ενώ οι διαδικασίες και οι δράσεις σταδιακά ατόνησαν, με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει ξανά το λαθρεμπόριο.
  4. Την εισαγωγή και εφαρμογή πραγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είτε ενίσχυσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, είτε βελτίωσαν τις συνθήκες της ζωής του πολίτη. Ενδεικτικά:
Παρουσίαση διαδικασιών αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου

• Η βαριά φορολόγηση στα ακίνητα ιδιοκτησίας offshore εταιριών, με αποτέλεσμα την προσωποποίηση της ιδιοκτησίας τους.

• Η εντατική προώθηση διαδικασιών ηλεκτρονικής διασταύρωσης, η αναμόρφωση της διαδικασίας των ελέγχων, το πρόγραμμα για τη συμμόρφωση των μεγάλων οφειλετών και η ενθάρρυνση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους ενίσχυσε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και κατένειμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.

• Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

• Η εισαγωγή διαδικασιών εξαγωγής από τα τελωνεία χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση.

• Η τοποθέτηση βυσμάτων παρακολούθησης στα πλοία εφοδιασμού καυσίμων (σλέπια) με κέντρο ελέγχου πορείας στο ΣΔΟΕ.

• Η διαρκής βελτίωση της διαδικασίας συλλογής δημόσιων εσόδων, ο περιορισμός του κόστους είσπραξής τους, η απλοποίηση και ο εξανθρωπισμός της σχέσης της φορολογικής αρχής με τους συμπατριώτες μας. Αυτές και άλλες, φυσικά, έφεραν την Ελλάδα το 2011 πρώτη στις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

Απάντηση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο

Τα ποσοτικά αποτελέσματα της θητείας μου των 11 μηνών:

• Τα δημόσια έσοδα ακολούθησαν μια σταθερή πορεία βελτίωσης, παρά την ύφεση και την επακόλουθη μείωση της φορολογητέας ύλης. Το 1ο τρίμηνο του 2012 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 3% έναντι της ίδιας περιόδου του 2011.

• Το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σχηματίστηκε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.

Πιστεύω ότι, εάν η πορεία αυτή δεν είχε ανατραπεί από αλλεπάλληλες, πρόωρες εκλογές, αλλά και την μυωπική διάθεση, στάση και συμπεριφορά των πιστωτών μας, η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική και, πάντως, πολύ καλύτερη.

Παρουσίαση σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Έχω πλήρη συναίσθηση ότι όσα έκανα στη θητεία μου οφείλονται, πριν απ’ όλα, στις μεγάλες θυσίες των συμπατριωτών μας. Ο έπαινος λοιπόν σ’ αυτούς, μαζί με τις ευχαριστίες μου για την κατανόησή τους για αποφάσεις μου που δυσκόλεψαν την ζωή τους.

0 Comments