Logo
28 Μάι 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Post by Παντελής Οικονόμου

Ομιλία σε εκδήλωση της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  1. Εκ μέρους της οργάνωσης ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ευχαριστίες σε σάς για την παρουσία σας εδώ. Ευχαριστίες στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην συζήτηση αυτή. Μου αρέσει πολύ αυτή η πρόσκληση. Μου αρέσει το ΠΡΑΣΙΝΗ. Μου αρέσει το ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Ως δημοκρατικός άνθρωπος στέκομαι με την Αριστερά απέναντι στο ανελέητο bullying που δέχεται από την Δεξιά, κυρίως από την φιλελεύθερη τάση της. Μου αρέσουν οι ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ του 2024, ως ευκαιρία συνάντησης με συμπολίτες, είτε ψηφίσουν, είτε όχι. Θέλω να συζητήσουμε αν και τι μπορούμε να κάνουμε για όσα μας πληγώνουν καθημερινά. Για τα δείγματα σήψης που πληθαίνουν, από το φορτίο γαρίδες με την κοκαΐνη μέχρι την διαφθορά στην Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τέλος, ευχαριστίες στους εθελοντές της ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ οι οποίοι δεν τσιγκουνεύτηκαν κόπο και χρόνο για να διαμορφώσουν τις θέσεις μας για τις ευρωεκλογές και την επόμενη ημέρα. Για αυτές μας τις θέσεις δεν ζητάμε την ψήφο σας. Ζητάμε τη γνώμη σας. Θέλουμε να τις συζητήσουμε, να μας γνωρίστε και να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Θέλουμε να δούμε μαζί με ποια θέματα οφείλει να καταπιαστεί ένας εκπρόσωπος μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένας Έλληνας Ευρωβουλευτής. Να δούμε ποια θεωρεί καθήκοντά του και ποια όχι.
  2. Δεν θα αδικήσω την πολύμηνη δουλειά των εθελοντών μας με αποσπασματικές αναφορές σ’ αυτήν. Θα παρακαλέσω να την διαβάσετε και να την αξιολογήσετε. Βρίσκεται εδώ έντυπη στην διάθεση σας, αλλά και στην ιστοσελίδα μας www.elldim.gr. Θέσεις, αρκετές από αυτές νέες, τις οποίες επεξεργαστήκαμε με σκοπό να αποσαφηνίσουμε  το περιεχόμενο της ΑΛΛΑΓΗΣ την οποία υποστηρίζουμε. Για την αναμέτρηση μας με την ακρίβεια, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, για την πράσινη ευημερία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, για την ειρήνευση στην Ουκρανία και την Γάζα, για την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στα σπίτια τους και την παρουσία βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, για την ικανοποίηση των νόμιμων αξιώσεων μας απέναντι στην Γερμανία, για την «επιστροφή στην Δημοκρατία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ισονομία, ισηγορία, ισοπολιτεία, αρχή της πλειοψηφίας και έλεγχος από την μειοψηφία), την αποκατάσταση της εντιμότητας στις εταιρικές σχέσεις και, τέλος, το «Ευρωομόλογο των νέων», πρόβλεψη εμπιστοσύνης στο μέλλον μας και «παράδοσης-παραλαβής σκυτάλης» από τους παλαιότερους στους νεότερους.
  3. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Ελλάδα χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας, δείχνουμε προς ποια κατεύθυνση και με ποια συγκεκριμένα μέτρα. Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή με το κατεστημένο μας το οποίο επιμένει στο «μια από τα ίδια». Ακριβώς λόγω αυτής της καίριας διαφοράς μας, πολλές πρωτοβουλίες από όσες προτείνουμε θα τις ακούσετε για πρώτη φορά. Αλλά η ίδια διαφορά αφορά και όσους ζητούν την ψήφο μας. Είναι υπέρ της Αλλαγής ή της στασιμότητας; Καλούνται να απαντήσουν τι ακριβώς σκέπτονται να κάνουν για εμάς, την Ελλάδα, την Ευρώπη και εμείς, με την σειρά μας, να αξιολογήσουμε τις προθέσεις, την αξιοπιστία και τις δυνατότητές τους. Να δούμε αν ζητούν ψήφο για να δουλέψουν για μας ή για να βολέψουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους; Να αναλάβουν υποχρεώσεις απέναντι μας ή να ικανοποιήσουν ενεργές δουλείες τους, εδώδιμες και αποικιακές; Ας μην έχουμε αυταπάτες: είναι αδύνατον συμπαίκτες άλλων να προασπίσουν δικά μας, γνήσια λαϊκά, ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και όσο αποφεύγουν να πάρουν θέση θα αυξάνεται η αποχή και η επιρροή οπισθοδρομικών σχημάτων. Δυστυχώς, δεν μιλάμε πια για τις γνωστές, εκ γενετής, αναπηρίες της Κυριαρχίας και της Δημοκρατίας μας. Μιλάμε για την συνθηκολόγηση με το σημερινό καθεστώς «Περιορισμένης Κυριαρχίας» και  «Δημοκρατίας στο Απόσπασμα». Αυτό το οποίο, με πρόσχημα τα «μνημόνια», έχει επιβληθεί ως «ρεαλισμός». Το ερώτημα στους ψηφοθήρες των ημερών είναι ανεπίδεκτο αποφυγής: ανήκουν στους υπέρμαχους αυτού του «ρεαλισμού» ή όχι;
  4. Εμείς, απαντάμε ΟΧΙ και μάλιστα πιθανολογούμε ότι οι συνέπειές του θα είναι όλο και πιο καταστροφικές. Αλλά ακόμα και αν αυτή η βασική μας θέση γίνει πλειοψηφική δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε ακόμα μια  ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα «Ποιον προτείνουμε να υπηρετήσει την Αλλαγή ως Πρωθυπουργός». Χωρίς αυτή την απάντηση, οι καλές μας ιδέες θα μένουν χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση… και ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου. Οι αρχηγοί των κομμάτων μας, μέχρι στιγμής, προτείνουν ο καθένας τον εαυτό του για Πρωθυπουργό και μάλιστα χωρίς να διευκρινίζουν αν θα επιχειρούσαν να αλλάξουν το σημερινό καθεστώς ή όχι. Με αποτελέσματα η στασιμότητα να εμφανίζεται περίπου ως ακατανίκητη. Με τέτοια χάλια, δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πέρα από την Αλλαγή και το πρόγραμμα της, χρωστάμε αξιόπιστη υπόδειξη προσώπου για την θέση του Πρωθυπουργού και, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, έγκυρη διαδικασία προεπιλογής του.
  5. Ας ζητήσω συγνώμη για μια περιαυτολογία με την οποία και κλείνω. Αισθάνομαι συγκίνηση για την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν δέκα χρόνια, εν μέσω μνημονίων, την ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Ένα διάβημα με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα υπαρκτά, υπαρξιακού χαρακτήρα αιτούμενα, πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να παρατήσουμε την προσπάθεια μας λίγο πριν την περαίωσή της. Και είμαστε αποφασισμένοι να θυσιάσουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την ευόδωση της, τώρα που διαφαίνεται ότι είναι τόσο κοντά!

0 Comments

Leave a Comment